Maslina i vino iz srca Ravnih kotara

PZ "Maslina i vino"


Poljoprivredna zadruga "Maslina i vino" osnovana je 2006.god. s ciljem razvoja ruralnog razvoja prostora Ravnih kotara. Sjedište Zadruge je u Polači. Cilj zadruge je proizvodnja vrhunskih proizvoda kroz maslinarstvo (stolne masline u različitim pripremama i ekstra djevičansko maslinovo ulje), vinogradarstvo (vina vrhunske kvalitete) i voćarstvo (prerađevine od smokava).

Klimatski uvjeti lokacije idealni su za sadnju maslina. Uvjeti osobito pogoduju uzgoju sorti srednje krupnog i krupnog ploda, odnosno maslinika uljnih i stolnih sorti koje se odlikuju velikom otpornošću na niske temperature.

S obzirom na fizička svojstva tla, potrebna je posebna obrada zemljišta kako bi se ostvarili ekološki uvjeti povoljni za sadnju maslinika. Tlo maslinika u svojoj je osnovi dolomitne površine bogate silikatima. Struktura tla u omjerima je:

  • 40 – 50 % pijesak
  • 10 – 20 % glina
  • 5 – 10 % skelet

Ostvarivanje ekoloških uvjeta


Ekološki uvjeti tla za podizanje maslinika ostvareni su tako što se, prije svega, pristupilo detaljnom čišćenju zemljišta od svih otpada. Tlo se poravnalo kako bi se izbjeglo nepovoljno miješanje sitnijeg i krupnijeg skeleta nakon čega je slijedila dubinska obrada tla posebnom mehanizacijom, takozvano rigolanje. Izvršeno je kopanje rupa za sadnice dubine 60 – 70 cm, a zbog sastava tla, bio je nužan dovoz novog humusa obogaćenog zaštitnim sredstvima kako bi se prokorijenile rupe za sadnice.

Tlo je dobro drenirano što omogućuje akumuliranje više vlage u zimskom periodu, odnosno eliminiranje efekata suše u ljetnim periodima. Navodnjavanje tla i sadnica omogućeno je povremeno iz obližnjeg potoka (sezonskog karaktera) koji protječe cijelom dužinom terena. Osim potoka, za potrebe navodnjavanja izgrađena su tri akumulacijska bazena sa sustavom napajanja.

Vinogradi


U 2007.god. posađeno je 1,5 ha vinograda sorte syrah, dok je u 2008. i 2009. posađeno 9 ha. Osnova proizvodnje kod crnih vina je crljenak kaštelanski, cabernet sauvignon, merlot, syrah, plavina i babić, a kod bijelih vina osnovni sortiment je maraština, chardonnay, debit i muscato žuti. Planirana proizvodnja vina je cca. 60.000 butelja/god. Nova imena vina su u pripremi.

Ekološka proizvodnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja


Na 41 ha očišćenog i obrađenog zemljišta posađeno je 12.000 stabala maslina. Maslinik se podiže prema zadanom rasporedu gdje je najviše moguće posaditi 300 sadnica na 1 ha. Raspored maslinika je 6x6 m, odnosno razmak između redova i sadnica iznosi 6 metara.

Ako ste na području Splita, proizvode PZ Maslina i vino možete naručiti kod nas po navedenom cjeniku.

Za narudžbe i detaljnije informacije o proizvodima kontaktirajte nas putem naše e-pošte: [email protected]